Artykuły

10 - 03 - 2022
DIETA DLA ZABIEGANYCH - JAK ZORGANIZOWAĆ POSIŁKI

W natłoku codziennych obowiązków przygotowywanie posiłków schodzi na dalszy plan. W efekcie żywienie często staje się nieregularne, oparte na niskiej jakości potrawach, które wydają się być najwygodniejszym rozwiązaniem. Wiele osób uważa, że nie ma czasu na zdrowe żywienie. Wdrażając zmiany w diecie przekonują się jednak, że jest to tak na prawdę łatwiejsze i zdecydowanie poprawiające samopoczucie, gdy wiemy co jemy i co mamy na talerzu. Z artykułu dowiesz się od czego zacząć i jak zaplanować swój jadłospis.

Naucz się oszczędzać czas w kuchni

W diecie warto dążyć do tego, aby jak najwięcej potraw przygotowywać w domu. Samodzielne przyrządzanie posiłków może mieć wpływ na lepszą jakość sposobu żywienia (najważniejsze aby dążyć do posiłków jak najmniej przetworzonych - dla Twojego zdrowia! WIESZ CO JESZ). Jednak odpowiednia organizacja posiłków wydaje się być czasochłonna. Warto zacząć więc od przemyślenia ile czasu dziennie jest się w stanie przeznaczyć na gotowanie. To bardzo ważny krok – należy przy tym rozważyć swoje umiejętności. Praktyka czyni mistrza – im więcej potraw zaczniesz przygotowywać samodzielnie, tym bardziej udoskonalisz swoje umiejętności, a tym samym nauczysz się sprawnie przyrządzać i planować posiłki. Warto wdrożyć zasady, które sprawią, że oszczędzanie czasu w kuchni nie będzie trudne.

1. Przyrządzaj większe porcje potraw, aby wykorzystywać je później. Gotowanie na kilka dni będzie korzystne nie tylko ze względu na większą ilość wolnego czasu, ale także jest rozwiązaniem bardziej ekonomicznym. Możesz spożywać daną propozycję posiłku przez dwa dni z rzędu lub zamrozić jej część. Ugotowanie jednego czy dwóch litrów zupy zajmie Ci prawie tyle samo czasu. Natomiast odgrzanie zupy następnego dnia, zamiast gotowania jej od nowa, znacząco go oszczędzi. Dlatego dania, które są bardziej czasochłonne, np. zupy, sosy czy gulasze, przygotuj w większej ilości, wtedy kiedy masz na to czas. Przechowuj je w lodówce, zamroź lub zawekuj na kolejne dni. Wykorzystuj mrożenie do przechowywania sosów mięsno-warzywnych czy ugotowanych nasion roślin strączkowych (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica). Wekowanie (pasteryzację) możesz wykorzystać do np. zup czy sosów.

2. Aby przyśpieszyć proces gotowania wrzątku zawsze używaj pokrywek do naczyń. Warto też wykorzystać czajnik elektryczny, w którym woda ugotuje się szybciej, a następnie użyć wrzątek do obróbki technologicznej produktów takich jak: warzywa, kasze, makarony.

3. Dobrym rozwiązaniem będą dania kilkuskładnikowe – im mniej składników w potrawie, tym prostsze jej przygotowanie. Postaraj się komponować je według schematu Talerza Zdrowego Żywienia: warzywa/owoce + produkt zbożowy pełnoziarnisty + produkt białkowy + dodatek tłuszczu roślinnego + ulubione zioła i przyprawy. Wygodnym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe, które przygotujesz w dużym garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni. Jedno naczynie to mniej sprzątania po spożyciu posiłku.

4. Gotowanie kilku zaplanowanych posiłków na raz to skumulowanie czasu, który spędzasz w kuchni (wieczorem na kolejny dzień). Możesz w tym samym czasie np. wstawić większą porcję filetu z ryby do piekarnika, której część wykorzystasz do obiadu, a resztę dodasz do domowej pasty kanapkowej lub sałatki.

5. Zadbaj o odpowiedni sprzęt kuchenny. Korzystaj z dobrej jakości noży, obieraczek. Warto mieć pod ręką także blender i rozdrabniacz do szybkiego posiekania np. cebuli.

Planowanie posiłków

Dostępne dane sugerują, że planowanie żywienia może mieć znaczenie w zapobieganiu nadwadze i otyłości. Warto tak zorganizować posiłki, aby były one możliwie regularne i równomiernie rozłożone w ciągu dnia. Stwórz swój indywidualny plan z propozycjami posiłków uwzględniając w nim przynajmniej 3 dania główne. Zacznij od oceny ile czasu dziennie jesteś w stanie przeznaczyć na przygotowanie potraw. Zrób przegląd szafek i lodówki – zapisz produkty, które możesz wykorzystać. Internet może być ogromną pomocą  i inspiracją do wykonania prostych, zdrowych dań. W planie warto uwzględnić potrawy na bazie produktów, które już masz w kuchni, aby uchronić je przed zmarnowaniem. Kolejny krok to stworzenie listy zakupów. Zastanów się, które produkty trzeba kupić 2-3 razy w tygodniu (np. pieczywo, świeże warzywa/owoce, nabiał), a które możesz kupić raz na tydzień (np. kasze, makarony, płatki zbożowe naturalne, nasiona roślin strączkowych). Mając plan na posiłki i odpowiednie produkty w domu, zawsze będziesz wiedział, co przygotować – oszczędzisz czas na zakupy i szukanie pomysłów. Planowanie posiłków i wykorzystywanie wszystkich zakupionych produktów to także sposób na niemarnowanie jedzenia. Po kilku tygodniach z takim planem organizacja staje się dużo lepsza i łatwiejsza niż gdy spożywało się posiłki bez pomysłu, nie zwracając uwagi na jakość produktów.

A co w sytuacji, kiedy nie masz przygotowanego posiłku?

Wstąp do sklepu i korzystaj z wartościowych gotowych przekąsek, które nie wymagają dodatkowego przygotowania:

 Warzywa: marchew, papryka, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, ogórki
 Owoce: świeże
 Orzechy i nasiona: włoskie, laskowe, migdały, słonecznik, dynia.
 Produkty mleczne w małych opakowaniach: kefir, maślanka, jogurt, serek granulowany naturalny.

Przykładowe 2 śniadanie na szybko z gotowych produktów dostępnych w sklepie: opakowanie pomidorków koktajlowych + serek wiejski lekki + bułka grahamka + garść mieszanki orzechów, pestek i nasion. max 25g

Po więcej porad i spersonalizowany plan żywieniowy dostosowany do Twoich celów nie wahaj się do nas zgłosić! 

Poniżej masz możliwość wykupienia indywidualnego Programu z DIETĄ (PROGRAM 1) w trzech opcjach: Dieta z treningiem domowym z wykorzystaniem ciężaru ciała, Dieta z  treningiem domowym z wykorzystaniem swojego sprzętu lub Dieta z  treningiem na siłowni.

Wróć
Zapraszamy Cię do współpracy
Wybierz 3-miesięczny program
Dopasuj program do swoich potrzeb
zakladka Program 1
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Dieta z treningiem
199zł
169 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 2 PROMO
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Dieta
169zł
120 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 3 PROMO
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Trening
139zł
109 PLN
  • ustalenie celu
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 4 PROMO
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Dieta z treningiem dla Par 299zł
250 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program konsultacji Online
linia krótka
Czas trwania: do 60 minut
100 PLN
  • Rozmowa podczas, której przeprowadzony zostaje wywiad zdrowotny i żywieniowy. Oznacza to przyjrzenie się ogólnemu stanu zdrowia, omówienie trybu życia, udział wysiłku fizycznego. Otrzymujesz zalecenia żywieniowe oraz jadłospis na 14 dni.
Kup program
zakladka Program 6 NOWY
linia krótka
Dieta Ketogeniczna
199 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 7 NOWY
linia krótka
Dieta w Insulinooporności
209 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 8 Hashimoto
linia krótka
Niedoczynność tarczycy
209 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 9 CUKRZYCA
linia krótka
Dieta w Cukrzycy
239 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 10 NOWY
linia krótka
Dieta w stanach chorobowych
209 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 11
linia krótka
Dieta z treningiem 30 dni
100 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 30 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 12 dla Wegan
linia krótka
Dieta dla Wegan
199 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
GWARANCJA JAKOŚCI - PEŁNA SATYSFAKCJA

Trzymiesięczna kuracja, to skuteczność udowodniona wynikami. Jesteśmy tego pewni, dlatego w przypadku niezadowolenia z otrzymanego programu, zwrócimy Ci wydane przez Ciebie pieniądze.