Organizm potrzebuje czasu, żeby przestawić się na nowy sposób funkcjonowania i nauczyć się korzystać z ciał ketonowych zamiast glukozy. To, jak szybko do tego dojdzie, jest cechą mocno osobniczą i trudno wyznaczać sztywne granice.
Ile trwa adaptacja organizmu na diecie ketogenicznej?
Do 2 tygodni.
Proces zachodzi szybciej u osób sprawnych fizycznie, o prawidłowej proporcji między tkanką mięśniową a tłuszczową. Niektórzy mogą korzystać z ciał ketonowych już po 3-4 dniach. Inni będą potrzebować na to do 2 tygodni.
W tym czasie organizm broni się przed zmianami, reagując zmęczeniem, sennością, kłopotami ze snem. Jeśli kusi Cię dieta keto, adaptację zaplanuj najlepiej na okres, kiedy nie będą gonić Cię terminy w pracy czy na uczelni.
Dzień na keto - przykładowe menu.
Śniadanie
4 sadzone jaja na 2 łyżkach oleju. Podawać z pomidorem oraz Keto Bułką (przepis na samym dole).
Obiad
2 udka z kurczaka, ¼ szklanki oleju lub oliwy z oliwek, pół cytryny, garść mixu sałat, pół długiego zielonego ogórka, ser feta tłusty 50g, przyprawy wedle uznania
Przygotowanie: Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj do niego oliwę, sól, pieprz, oraz przyprawę do kurczaka. Marynuj w tym udka przez co najmniej 30 minut, optymalnie przez około 4 godziny. Piecz kurczaka przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Pieczone udka z kurczaka podawaj na talerzu wyłożoną sałatką. Danie możesz dodatkowo skropić cytryną.
Trzeci posiłek
DIET SHAKE 1 MIARKA 15G (www.fitandfoods.pl), mleczko kokosowe z puszki 200ml - wymieszać
Kolacja
Kabanosy 100g, ser cammenbert 60g, 3 ogórki kiszone
-
Przepis na keto bułki:
Składniki: 70g babki jajowatej, 200g mąki migdałowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej, 375ml wrzątku, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 3 białka jaj, 2 łyżki sezamu (opcjonalnie) / babkę jajowatą czy też mąkę migdałową najprościej jest zamówić przez internet
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wymieszaj suche składniki w dużej misce. Dodaj ocet i jajka do suchych składników i dobrze wymieszaj. Dodaj wrzącą wodę, ubijając mikserem przez około 30 sekund. Zwilż ręce odrobiną oliwy z oliwek i uformuj 6-7 bułek.
Umieść na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Opcjonalne możesz posypać bułki nasionami sezamu. Piecz w piekarniku przez 50–60 minut, w zależności od wielkości bułek.
Podawaj z masłem i dodatkami do wyboru.
Wskazówka: zamroź kiedy przestygną i każdego dnia rozmrażaj po jednej sztuce
Chcesz poprawić efekty swojej sylwetki ?
Zapraszam Cię do współpracy ONLINE.
Wybierz poniższy Program i dopasuj do swoch potrzeb.
Wróć