Dieta niskowęglowodanowa polega na maksymalnym zmniejszeniu produktów zawierających węglowodany. Daje dobre efekty w przypadku redukcji masy ciała. Jakie są jej inne zalety, jakie ma zasady, co można jeść, a czego należy unikać?
Dieta niskowęglowodanowa, występująca również pod angielskim terminem low carb, to dieta polegająca na ograniczeniu węglowodanów. Obniżenie węglowodanów oznacza jednak większe zużycie białka oraz tłuszczu. Dieta pomaga w dość szybkim tempie zrzucić zbędne kilogramy — nawet do 2 lub więcej kilogramów w ciągu tygodnia. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu i aktualnej masy ciała.
Dieta niskowęglowodanowa — zasady
W diecie niskowęglowodanowej ogranicza się spożycie węglowodanów. I jest to główna zasada diety. Nie chodzi jednak tylko o produkty mączne i słodycze, ale również o znaczną część owoców. Dobrze jest zapoznać się z tabelami kalorycznymi tej grupy pokarmowej przed rozpoczęciem diety. Brak węglowodanów zastępuje się innymi składnikami — produktami bogatymi w białko oraz w zdrowe tłuszcze. Mniej mówi się o ilości spożywanych kalorii, a bardziej o niskiej podaży "węgli" i regularności przyjmowanych posiłków.
Nie wolno doprowadzać organizmu do stanu, w którym "głoduje" - jeśli czujemy głód, należy sięgać po surowe warzywa.
Dieta niskowęglowodanowa — efekty
Dieta niskowęglowodanowa przynosi dość szybkie efekty podczas odchudzania ze względu na to, że organizm zostaje odcięty od głównego źródła energii. Jeżeli organizm nie otrzymuje węglowodanów, brakuje mu "paliwa" do działania i zaczyna szukać innych źródeł pozyskiwania energii. W tym przypadku stają się nim tłuszcze i białka. Jednak tłuszcze są dla organizmu trudniej przyswajalnym materiałem energetycznym — w praktyce oznacza to, że nie tak łatwo odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dieta niskowęglowodanowa daje szybkie efekty — można na niej schudnąć od 0,5 do 3 kilogramów w ciągu 7 dni.
Oprócz redukcji masy ciała, dieta ta pomaga też obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom glukozy. Ograniczenie węglowodanów może pomóc w leczeniu cukrzycy, przynosi ulgę w przypadku stłuszczenia wątroby, a także minimalizuje ból u osób ze zwyrodnieniem stawu kolanowego.
Warto dodać, że dieta niskowęglowodanowa nie powinna być stosowana przez długi czas — w przeciwnym razie może doprowadzić do problemów zdrowotnych.
Dieta niskowęglowodanowa — produkty zakazane
Dieta niskowęglowodanowa — produkty dozwolone
Dieta niskowęglowodanowa — przykładowy jadłospis
Śniadanie:
3 jajka na twardo, sałatka — garść mixu sałat, pokrojona w kostkę papryka, pomidor, ser feta półtłusty, oliwki, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Drugie śniadanie:
koktajl z jogurtu naturalnego, garści truskawek z dodatkiem orzechów włoskich
Obiad:
pieczony w piekarniku łosoś, sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i awokado
Przekąska:
marchew 150g
Kolacja:
twaróg biały, szczypiorek, 1/2 jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu - twarożek ze szczypiorkiem. 2 kromki chleba żytniego 2 x 40g
Podczas stosowania diety zaleca się picie dużej ilości wody i herbat ziołowych.
Po więcej porad i spersonalizowany plan żywieniowy dostosowany do Twoich celów nie wahaj się do nas zgłosić!
Poniżej masz możliwość wykupienia indywidualnego Programu z DIETĄ (PROGRAM 1) w trzech opcjach: Dieta z treningiem domowym z wykorzystaniem ciężaru ciała, Dieta z treningiem domowym z wykorzystaniem swojego sprzętu lub Dieta z treningiem na siłowni.
Wróć