Strzeż się sklepowych przekąsek, które wyglądają jak najlepszy przyjaciel aktywnego faceta. Pełno ich teraz w każdym sklepie i skutecznie udają coś, czym nie są.
1. Białko/proteiny
Ale ile? Jeżeli na opakowaniu pojawia się zwrot "high protein" albo "wysokobiałkowy", oznacza to, że powinien zawierać ok. 20% dziennego zapotrzebowania na białko. Szukaj takich, które zawierają minimum 15 g białka oraz mniej niż 260 kcal.
2. Puste obietnice
"Organiczne", "naturalne" – to pojęcia na tyle ogólne, że właściwie każdy producent może sobie coś takiego napisać na opakowaniu i mogą mu skoczyć. A nam się wydaje, że kupujemy coś czystego, bez chemii. Akurat.
3. Zdrowa żywność
Wszyscy chcemy jeść zdrowo i dlatego nabieramy się na to słowo. Fakt, że baton zawiera parę ziaren zbóż sklejonych syropem glukozowo-fruktozowym nie oznacza, że to jest zdrowe. Niestety, słowo "zdrowe" nie jest zastrzeżone.
4. Bez glutenu
Jeżeli nie masz celiakii, przekąski bez glutenu nie są ani odrobinę zdrowsze od tych z glutenem. Najbardziej mnie śmieszą jednak napisy "bez glutenu" na sokach czy, powiedzmy, czipsach jabłkowych, które nigdy nie zawierały glutenu.
Pyszny baton proteinowy możesz zrobić sam w domu. Bez chemii, bez syropu glukozowo-fruktozowego oraz bez sztucznych dodatków. Niesamowite batony proteinowe z posypką soli morskiej. Te batoniki to pyszna przekąska po treningu i satysfakcjonująca uczta.
Składniki:
Do polewy:
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej masło orzechowe, olej kokosowy, miód i wanilię w rondlu na bardzo małym ogniu.
2. Zdejmij z ognia i wmieszaj białko w proszku do uzyskania gładkości, a następnie dosyp płatki owsiane i nasiona chia - wymieszaj.
3. Całość umieść w blaszce ok. 20 x 10 cm (lub takiej jaką posiadasz) wyłożonym papierem do pieczenia.
4. Dodaj czekoladę i olej kokosowy do małego rondla, i umieść na małym ogniu, aż się stopi. Powstałą polewę przelej na szczyt „ciasta” i równomiernie rozprowadź.
Umieścić w lodówce na 1 godzinę.
Po tym czasie pokrój na 7 prostokątnych batonów.
1 baton 53g: 256 kcal Białko 16g, Węglowodany: 13g, Tłuszcz 14g.
Batony przechowuj w lodówce szczelnie opakowanej lub w szczelnym pojemniku przez okres do 2 tygodni.
Wróć