Grillowanie jest zbyt fajne, abyś był przez koronawirusa zmuszany do porzucenia tej formy relaksu. Wiem też, że kwestia zdrowotna zależy głównie od tego, co wrzucisz na ruszt i jak się do tego zabierzesz. Oto przegląd zdrowych, światowych przepisów do zastosowania.
Powiedzmy to jasno raz jeszcze: grillowanie nie jest niezdrowe. Niezdrowy może być sposób, w jaki grillujemy, ale jeśli trzymamy się reguł, mamy bezpieczną okazję do odkrywania smaków niedostępnych w codziennej kuchni.
Biała kiełbasa z czosnkiem
Składniki:
biała, parzona kiełbasa
4 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy Maggi w płynie
szczypta ostrej papryki chili
1 łyżka oleju rzepakowego
Obierz ząbki czosnku i pokrój je w słupki. Końcówką ostrego noża ponakłuwaj kiełbasy w kilku miejscach i do otworów włóż ząbki czosnku. Natnij delikatnie skórkę, by przyprawy mogły wniknąć do środka. Włóż kiełbasy do miski, polej sosem sojowym lub Maggi, dolej oliwę i posyp ostrą, suszoną papryką. Zamieszaj i odstaw na kwadrans. Połóż kiełbasy na rozgrzany ruszt, ale niezbyt blisko ognia. Grilluj około 15-20 minut, dosyć często obracając. Nie nakłuwaj jej podczas pieczenia. Podawaj z chrzanem lub ostrą musztardą i marynowanymi piklami.
Wieprzowe żeberka
Składniki:
• 1 kg wieprzowych żeberek
• 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki keczupu kotlin 60% mniej kalorii, 1 papryczka chili, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka nasion kopru włoskiego lub kminku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Pokrojone żeberka posmaruj oliwą, posól, popieprz i połóż na ruszt. Zajmij się glazurą: bardzo drobno posiekaj cebulę i czosnek, posiekaj papryczkę, odrzucając pestki. Wrzuć wszystko do miski i dodaj oliwę, miód, keczup, sos sojowy oraz kminek lub koper. Żeberka systematycznie obracaj, a kiedy będą już miękkie i wypieczone, wysmaruj je przygotowaną glazurą i zostaw na ruszcie jeszcze 4-5 minut. Pilnuj mięsa, bo glazura może się przypalać.
Szaszłyki i hot wingsy
Składniki:
• 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka (czerwona, zielona, żółta), 15 pomidorków koktajlowych, 15 pieczarek, 2 cebule
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• sok z 1 cytryny
• sól, pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. By pozbyć się naturalnej goryczki z bakłażana i cukinii, pokrój je na równe kawałki, wysyp na cedzak i posyp solą. Gdy puszczą sok, opłucz je pod bieżącą, zimną wodą i ponownie osusz. Papryki oczyść z błon i pestek. Warzywa pokrój w mniej więcej równej wielkości kawałki. Nadziej je naprzemiennie na szpikulce, wysmaruj oliwą zmieszaną z sokiem, solą i pieprzem. Przesmaruj ruszt oliwą i połóż na nim szaszłyki. Grilluj je ok. 10 minut, obracając je od czasu do czasu.
Skrzydełka kurczaka
Składniki:
• 15 skrzydełek z kurczaka
• 3 łyżki miodu, 3 łyżki sosu chili
• 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól
• 1/2 łyżki suszonej papryki
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty, dodaj czosnek i paprykę. Włóż miseczkę z sosem do mikrofalówki na 10 sekund, potem zamieszaj. Przelej sos do szczelnej, plastikowej torebki, wrzuć do niej umyte i osuszone skrzydełka.
Obróć i wstrząśnij kilka razy torbą, aż wszystkie skrzydełka będą pokryte zalewą. Wyłóż je teraz na ruszt, na średni ogień, i grilluj kilka minut z każdej strony. Często obracaj. Wbij szpikulec, by sprawdzić, czy w środku nie są surowe. Bezbarwny, wyciekający płyn mówi, że skrzydełka są gotowe.
Kolby kukurydzy w liściach
Składniki:
• kilka kolb kukurydzy cukrowej
• 3 łyżki masła
• posiekana natka pietruszki
• sól morska i świeży, czarny pieprz
Zostaw kilka liści najbliżej kolby, resztę oderwij. Usuń włosowate włókna i włóż kolby do zimnej wody na 30 minut. Odsuń liście (nie odrywając ich), posól i popieprz kolby, po czym nasuń liście z powrotem. Połóż je na grill i piecz 20-30 minut na średnim ogniu.
Miękkie masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i dopraw solą ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij kukurydzę z rusztu, gdy ziarna będą lekko zrumienione, obierz z liści i przesmaruj masłem pietruszkowym z każdej strony.
Nie grilluj ziemniaków. Wydziela się wtedy akrylamid – związek, który ma działanie rakotwórcze. Postaw na kukurydzę.
Klasyczny hamburger
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego – najlepiej wołowej karkówki
• 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
• 1 łyżka masła
• sól, czarny pieprz
Dopraw mięso przyprawami i czosnkiem, ale nie ugniataj go zbyt energicznie i podziel na 6 równych części. Uformuj kulki i spłaszcz je przyciśnięciem dłoni. Na środku każdego zrób kciukiem wgłębienie i połóż na wysmarowany tłuszczem, dobrze rozgrzany grill. Piecz na jednej stronie 5 minut – nie odwracaj, nie przyklepuj, nie dociskaj łopatką, nie rób nic.
Teraz odwróć, posmaruj masłem górną stronę i grilluj następne 8-10 minut. Mięso nie może być w środku różowe! Na 2 minuty przed końcem połóż na ruszt połówki bułki. Podawaj z plastrami pomidora, sałatą, ogórkiem konserwowym, keczupem i musztardą.
Jeżeli zdecydujesz się na grillowanie ryb, wybieraj takie, w których zawartość białka oscyluje w okolicach 20 gramów w 100 gramach mięsa – halibuta, sardyny, pstrąga, sandacza lub łososia. Możesz też zdecydować się na białkowego rekordzistę, tuńczyka, który ma go aż 23,7 grama. Gdybyś postawił na mięso, to blisko 20 gramów białka w 100 gramach ma schabowy z kością, sznyclowa cielęcina, szponder wołowy, rostbef i polędwica. Z drobiu największą białkową korzyść odniesiesz, grillując udziec indyczy lub pierś (bez skóry, oczywiście), a w kurczaku najcenniejsze są piersi – też bez skóry – i skrzydełka. Wszystkie owoce morza możesz obstawiać w ciemno – są prawdziwą białkową skarbnicą.
Stosuj się do poniższych zasad.
1. Używaj wyłącznie świeżych i dobrych gatunkowo produktów. Grillowanie wytopi tłuszcz, ale nie cały – najlepiej usuwać większość tłuszczu wcześniej.
2. Mięso i ryby marynuj przed grillowaniem. Marynaty – zwłaszcza te z dodatkiem soku z cytryny – powodują, że mięsa są bardziej kruche i nie wymagają długiego pieczenia.
3. Pilnuj higieny. Ponad 40% domowych kucharzy używa tych samych naczyń zarówno do surowego, jak i grillowanego mięsa. Także ruszt musi być oczyszczony po poprzednim grillowaniu.
4. Stosuj węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych. Iglaki zawierają szkodliwe żywice, które uwalniają się w ogniu.
5. Dopiekaj potrawy z mięsa i ryb do końca, ale nie przypalaj. Te pierwsze mogą być niebezpieczne dla zdrowia, te drugie są ciężkostrawne.