Artykuły

02 - 05 - 2020
PRZEPISY NA GRILLA: PYSZNE POTRAWY

Grillowanie jest zbyt fajne, abyś był przez koronawirusa zmuszany do porzucenia tej formy relaksu. Wiem też, że kwestia zdrowotna zależy głównie od tego, co wrzucisz na ruszt i jak się do tego zabierzesz. Oto przegląd zdrowych, światowych przepisów do zastosowania.

Powiedzmy to jasno raz jeszcze: grillowanie nie jest niezdrowe. Niezdrowy może być sposób, w jaki grillujemy, ale jeśli trzymamy się reguł, mamy bezpieczną okazję do odkrywania smaków niedostępnych w codziennej kuchni.

Biała kiełbasa z czosnkiem

Składniki:

  • biała, parzona kiełbasa

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy Maggi w płynie

  • szczypta ostrej papryki chili

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Obierz ząbki czosnku i pokrój je w słupki. Końcówką ostrego noża ponakłuwaj kiełbasy w kilku miejscach i do otworów włóż ząbki czosnku. Natnij delikatnie skórkę, by przyprawy mogły wniknąć do środka. Włóż kiełbasy do miski, polej sosem sojowym lub Maggi, dolej oliwę i posyp ostrą, suszoną papryką. Zamieszaj i odstaw na kwadrans. Połóż kiełbasy na rozgrzany ruszt, ale niezbyt blisko ognia. Grilluj około 15-20 minut, dosyć często obracając. Nie nakłuwaj jej podczas pieczenia. Podawaj z chrzanem lub ostrą musztardą i marynowanymi piklami.  

Wieprzowe żeberka

Składniki:

• 1 kg wieprzowych żeberek

• 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki keczupu kotlin 60% mniej kalorii, 1 papryczka chili, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka nasion kopru włoskiego lub kminku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Pokrojone żeberka posmaruj oliwą, posól, popieprz i połóż na ruszt. Zajmij się glazurą: bardzo drobno posiekaj cebulę i czosnek, posiekaj papryczkę, odrzucając pestki. Wrzuć wszystko do miski i dodaj oliwę, miód, keczup, sos sojowy oraz kminek lub koper. Żeberka systematycznie obracaj, a kiedy będą już miękkie i wypieczone, wysmaruj je przygotowaną glazurą i zostaw na ruszcie jeszcze 4-5 minut. Pilnuj mięsa, bo glazura może się przypalać.

Szaszłyki i hot wingsy

Składniki:

• 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka (czerwona, zielona, żółta), 15 pomidorków koktajlowych, 15 pieczarek, 2 cebule

• 2 łyżki oleju rzepakowego

• sok z 1 cytryny

• sól, pieprz

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. By pozbyć się naturalnej goryczki z bakłażana i cukinii, pokrój je na równe kawałki, wysyp na cedzak i posyp solą. Gdy puszczą sok, opłucz je pod bieżącą, zimną wodą i ponownie osusz. Papryki oczyść z błon i pestek. Warzywa pokrój w mniej więcej równej wielkości kawałki. Nadziej je naprzemiennie na szpikulce, wysmaruj oliwą zmieszaną z sokiem, solą i pieprzem. Przesmaruj ruszt oliwą i połóż na nim szaszłyki. Grilluj je ok. 10 minut, obracając je od czasu do czasu.

Skrzydełka kurczaka 

Składniki:

• 15 skrzydełek z kurczaka

 • 3 łyżki miodu, 3 łyżki sosu chili

 • 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól

• 1/2 łyżki suszonej papryki

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty, dodaj czosnek i paprykę. Włóż miseczkę z sosem do mikrofalówki na 10 sekund, potem zamieszaj. Przelej sos do szczelnej, plastikowej torebki, wrzuć do niej umyte i osuszone skrzydełka.

Obróć i wstrząśnij kilka razy torbą, aż wszystkie skrzydełka będą pokryte zalewą. Wyłóż je teraz na ruszt, na średni ogień, i grilluj kilka minut z każdej strony. Często obracaj. Wbij szpikulec, by sprawdzić, czy w środku nie są surowe. Bezbarwny, wyciekający płyn mówi, że skrzydełka są gotowe.

Kolby kukurydzy w liściach

Składniki:

• kilka kolb kukurydzy cukrowej

• 3 łyżki masła

• posiekana natka pietruszki

• sól morska i świeży, czarny pieprz

Zostaw kilka liści najbliżej kolby, resztę oderwij. Usuń włosowate włókna i włóż kolby do zimnej wody na 30 minut. Odsuń liście (nie odrywając ich), posól i popieprz kolby, po czym nasuń liście z powrotem. Połóż je na grill i piecz 20-30 minut na średnim ogniu.

Miękkie masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i dopraw solą ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij kukurydzę z rusztu, gdy ziarna będą lekko zrumienione, obierz z liści i przesmaruj masłem pietruszkowym z każdej strony.

Nie grilluj ziemniaków. Wydziela się wtedy akrylamid – związek, który ma działanie rakotwórcze. Postaw na kukurydzę.

Klasyczny hamburger

Składniki:

• 1 kg mięsa mielonego – najlepiej wołowej karkówki

• 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

• 1 łyżka masła

• sól, czarny pieprz

Dopraw mięso przyprawami i czosnkiem, ale nie ugniataj go zbyt energicznie i podziel na 6 równych części. Uformuj kulki i spłaszcz je przyciśnięciem dłoni. Na środku każdego zrób kciukiem wgłębienie i połóż na wysmarowany tłuszczem, dobrze rozgrzany grill. Piecz na jednej stronie 5 minut – nie odwracaj, nie przyklepuj, nie dociskaj łopatką, nie rób nic.

Teraz odwróć, posmaruj masłem górną stronę i grilluj następne 8-10 minut. Mięso nie może być w środku różowe! Na 2 minuty przed końcem połóż na ruszt połówki bułki. Podawaj z plastrami pomidora, sałatą, ogórkiem konserwowym, keczupem i musztardą.

Jeżeli zdecydujesz się na grillowanie ryb, wybieraj takie, w których zawartość białka oscyluje w okolicach 20 gramów w 100 gramach mięsa – halibuta, sardyny, pstrąga, sandacza lub łososia. Możesz też zdecydować się na białkowego rekordzistę, tuńczyka, który ma go aż 23,7 grama. Gdybyś postawił na mięso, to blisko 20 gramów białka w 100 gramach ma schabowy z kością, sznyclowa cielęcina, szponder wołowy, rostbef i polędwica. Z drobiu największą białkową korzyść odniesiesz, grillując udziec indyczy lub pierś (bez skóry, oczywiście), a w kurczaku najcenniejsze są piersi – też bez skóry – i skrzydełka. Wszystkie owoce morza możesz obstawiać w ciemno – są prawdziwą białkową skarbnicą.

Stosuj się do poniższych zasad.

1. Używaj wyłącznie świeżych i dobrych gatunkowo produktów. Grillowanie wytopi tłuszcz, ale nie cały – najlepiej usuwać większość tłuszczu wcześniej.

2. Mięso i ryby marynuj przed grillowaniem. Marynaty – zwłaszcza te z dodatkiem soku z cytryny – powodują, że mięsa są bardziej kruche i nie wymagają długiego pieczenia.

3. Pilnuj higieny. Ponad 40% domowych kucharzy używa tych samych naczyń zarówno do surowego, jak i grillowanego mięsa. Także ruszt musi być oczyszczony po poprzednim grillowaniu.

4. Stosuj węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych. Iglaki zawierają szkodliwe żywice, które uwalniają się w ogniu.

5. Dopiekaj potrawy z mięsa i ryb do końca, ale nie przypalaj. Te pierwsze mogą być niebezpieczne dla zdrowia, te drugie są ciężkostrawne.

Wróć
Zapraszamy Cię do współpracy
Wybierz 3-miesięczny program
Dopasuj program do swoich potrzeb
zakladka Program 1
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Dieta z treningiem
199zł
169 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 2 PROMO
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Dieta
169zł
120 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 3 PROMO
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Trening
139zł
109 PLN
  • ustalenie celu
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 4 PROMO
3-MIESIĘCZNY

linia krótka
Dieta z treningiem dla Par 299zł
250 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program konsultacji Online
linia krótka
Czas trwania: do 60 minut
100 PLN
  • Rozmowa podczas, której przeprowadzony zostaje wywiad zdrowotny i żywieniowy. Oznacza to przyjrzenie się ogólnemu stanu zdrowia, omówienie trybu życia, udział wysiłku fizycznego. Otrzymujesz zalecenia żywieniowe oraz jadłospis na 14 dni.
Kup program
zakladka Program 6 NOWY
linia krótka
Dieta Ketogeniczna
199 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 7 NOWY
linia krótka
Dieta w Insulinooporności
209 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 8 Hashimoto
linia krótka
Niedoczynność tarczycy
209 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 9 CUKRZYCA
linia krótka
Dieta w Cukrzycy
239 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 10 NOWY
linia krótka
Dieta w stanach chorobowych
209 PLN
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem klinicznym
  • zilustrowany i opisany plan treningowy w cenie
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 60 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 11
linia krótka
Dieta z treningiem 30 dni
100 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 30 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
zakladka Program 12 dla Wegan
linia krótka
Dieta dla Wegan
199 PLN
  • ustalenie celu
  • jadłospis rozpisany na każdy dzień tygodnia
  • konsultacje z dietetykiem
  • zilustrowany i opisany plan treningowy
  • konsultacje z trenerem
  • czas trwania: 90 dni
  • JEDNORAZOWA OPŁATA
Kup program
GWARANCJA JAKOŚCI - PEŁNA SATYSFAKCJA

Trzymiesięczna kuracja, to skuteczność udowodniona wynikami. Jesteśmy tego pewni, dlatego w przypadku niezadowolenia z otrzymanego programu, zwrócimy Ci wydane przez Ciebie pieniądze.