Myślisz: dbam o siebie, uprawiam sport i każdego dnia biorę kolorową garść witamin i mikroelementów. Nie łudź się, droga na skróty bardzo rzadko popłaca. Twój organizm przyswoi tylko część. Zamiast do apteki idź po warzywa i owoce. Między witaminami w pastylkach a tymi dostarczanymi przez pożywienie jest przepaść. Dlaczego? Bo jedzenie jest trawione wolniej, dzięki czemu mamy więcej czasu na przyswojenie wszystkich minerałów i witamin. Większość wie, że powinniśmy jeść dużo zielonego. Udowodnimy Ci, że równie bogate jest to, co czerwone, białe i żółte.
Warzywa kapustne, brukselka, kalafior, pomidory, owoce jagodowe, agrest, porzeczki, jagody, truskawki, poziomki, pomarańcze, cytryny, owoce róży. Warzywa kapustne, czyli kapusty: biała, włoska, czerwona i pekińska zawierają odpowiednio 48, 54 i 60 mg % witaminy C, kapusta kwaszona zawiera 16 mg%. Dużo witaminy C jest również w brokułach, brukselce - 94mg% i w kalafiorze - 69mg%. Kapusty (zwłaszcza włoska) zawierają dużo wapnia i żelaza oraz innych składników mineralnych. Dobrym źródłem witaminy C są także pomidory i papryka. Pomidory zawierają również dużo prowitaminy A i witamin z grupy B. Z owoców najbogatszym źródłem witaminy C jest owoc róży - 4000-5000 mg%, następnie owoce jagodowe: czarne porzeczki - 182,6 mg%, truskawki - 66 mg%, maliny - 31,4 mg%, agrest - 26 mg%, jagody 14,7 mg%, jeżyny, borówki, kiwi, papaja. W witaminę C bogate są rownież owoce cytrysowe: pomarańcze 49 mg%, cytryny - 50 mg%, grejpfrut - 40 mg%.
Sałata, szpinak, dynia, marchew, brzoskwinie, morele, arbuz, banany, zielony groszek, pietruszka natka, koperek, szczypiorek. Do tej grupy warzyw zalicza się zielone, liściaste warzywa, takie jak szpinak oraz pomarańczowo-żółte jak marchew czy dynia. Karoten występuje właściwie we wszystkich zielonych częściach warzyw. Szpinak jest bogatym źródłem prowitaminy A, czyli karotenu. Dużo karotenu zawiera również zielona sałata, marchew, fasola szparagowa, zielony groszek, dynia, cykoria, kabaczek, pomidory. Za źródło karotenu uważa sie również świeżą nać pietruszki, zielony koperek i szczypiorek. Są one również bogate w witaminę C i A. Z owoców dużo karotenu zawierają: morele, brzoskwinie, awokado i oliwki.
Są odkwaszające: ogórki, pory, buraki, brukiew, selery, cebula, rzodkiewka, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie i winogrona. Warzywa i owoce z tej grupy dostarczają różnych witamin i związków mineralnych. Spełniaja dużą rolę w żywieniu, ponieważ można je przechowywać i spożywać przez cały rok, a ich wartość witaminowa w miarę upływu czasu nie maleje.
Są odkwaszające: fasola, groch, soja, soczewica, bób. Uważane za źródło węglowodanów, ponieważ zawierają dużo skrobii - do 60 mg%. Są także ważnym źródłem białka roślinnego. Zawierają dużo związków mineralnych: wapń, fosfor, żelazo i witamin: A, B1, B2, PP, nieznaczne ilości witaminy C, także duże ilości błonnika.
Wróć